dissabte, 14 de març del 2009

Yaoni Sánchez: Generación Y

Yoani Sánchez escriu el seu blog des de Cuba, que a causa del règim castrista sofreix una censura total: d'una banda no existeix la més mínima noció de neutralitat de la xarxa bloquejant una gran quantitat de llocs web, incloent el d'ella pel que buscar informació li resulta complicat, i que d'altra banda, la connexió a internet és extremadament cara, pel qual cal, aprofitar cada segon.
En una entrevista telefònica feta per tres bloggers brasilers, li van preguntar com era el procés de publicació del seu blog, al qual ella va respongué i que es resumeix en aquests quatre apartats:
-Escriu els texts, totalment sense connexió, des de casa seva o d'algun lloc on no el mesurin el temps per utilitzar un ordinador.
-No pot veure el seu blog de forma "normal", sinó que utilitzant proxys anònims. Ja dins, pot revisar l'activitat en el blog, però no pot tenir accés a l'area d'administració.
-Per la qual cosa ha d'enviar els seus posts a amics que s'encarreguen de publicar els texts.
-Els seus amics li escriuen emails amb les reaccions a les seves anotacions, també per email.
L'esforç és gran i la metodologia és bastant truculent a falta de garanties de llibertat d'expressió per part de Cuba.
Encara així, Yoani s'està convertint en una de les bloggers més rellevants de l'actualitat. Cada post escrit supera els dos mil comentaris i en alguns casos en té més de tres mil.
Alguns premis són l'"Ortega i Gasset 2008" que atorga el diari espanyol El País, el "The Bobs 2008" al Millor Webolg Internacional atorgat per la cadena de televisió alemanya Deutsche Welle, i actualment apareix en la llista dels "millors 25 blogs de 2009" redactada per la revista Time i la cadena de notícies CNN.
Arribarà el dia en què Yoani pugui escriure sense problemes i navegar lliurement per internet?
El seu blog "Generació Y" ho descriu com a un Blog inspirat en gent com ella, amb noms que comencen o en contenen una i grega." Nascuts a la Cuba dels anys 70 segons i els 80 segons, marcats per les escoles al camp, els ninotets russos, les sortides il·legals i la frustració. Així que convida especialment a Yanisleidi, Yoandri, Yusimí, Yuniesky i altres que arrosseguen seus " i gregues" a les quals la llegeixin i l'escriguin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada