dimecres, 18 de març del 2009

Voleu fer rots?



El rot és l'alliberament de gas del tracte digestiu (principalment l'esòfag i estómac), a través de la boca. Sovint és acompanyat d'un so característic. Es produeix quan una bombolla d'aire queda en l'estómac, això és molt comú quan els nadons se'ls comença a donar de menjar. Per això, quan algú pren alguna beguda gasificada acumula massa aire i ha d'expulsar-lo pel tracte digestiu.


En el món occidental, el rot audible es considera descortès, generalment tant com les flatulències. Alguna gent cobrirà la boca amb la seva mà de la mateixa manera que en un badall.

Tanmateix, el rot es veu graciós entre nens joves i alguns adults. Sovint, els nens fan rots competint per determinar qui pot produir el rot més sorollós, eructar paraules, cançons, i fins i tot l'alfabet.

La profunditat i la intensitat d'un rot és indicatiu de la masculinitat per a alguns homes en moltes societats.


Tot el contrari succeeix en els països d'origen àrab, en els quals el rot després de dinar significa plena sacietat per part del comensal. Un cop havent eructar el comensal, li respondran d'igual manera el cuiner o amfitrió de la taula.

En la cultura asiàtica el rot és considerat com una burla als ancestres, ja que es pensa que els parents propers viuen a l'interior del cos.


Els nadons estan particularment subjectes a l'acumulació del gas a l'estómac mentre s'alimenten. Aquest pot causar molèsties considerables al nen a menys que roti. Llavors se li dona uns copets a l'espatlla per provocar-li el rot i aixi poden dormir amb tranquilitat.


És possible induir voluntàriament el rot empassant aire i després amb manipulació a la zona vocal produir un discurs. Això és emprat sovint pels nens com un mitjà d'entreteniment o competició; també pot actuar com a forma alternativa de vocalització per a la gent que ha experimentat una laringotomía, substituint la fonació de la laringe pel rot. Això es coneix com a discurs de l'esòfag.

2 comentaris:

  1. Respostes
    1. m'adono que lo video que adjuntava ha desaparegut del mapa. Misteris informàtics ..... ummmmm.....
      Moltes gràcies pel teu comentari.
      Salut i VISCA EL BARÇA fins la mort !!!!!

      Elimina