dimarts, 24 de març del 2009

Urruti, t'estimo !!!

A dia d'avui, es compleixen 24 anys de la consecució matemàtica del títol de lliga de la temporada 1984-85 després de la victòria de l'equip blaugrana davant el Valladolid per 1 a 2, gràcies al penal aturat per Urruti.

Aquell 24 de març de 1985 no només va passar a la història del barcelonisme per la conquesta del títol de lliga, sinó pel penal parat per Urruti en els instants finals del partit. El famosos crit espontani d'"Urruti, t'estimo!" del periodista Joaquim Maria Puyal a El Nuevo Zorrilla, després del penal aturat pel porter basc, segueix en la memòria dels seguidors blaugrana des d'aleshores.

Malgrat que aquell any havia de ser una temporada de transició després de la marxa de l'entrenador, César Luis Menotti, i de l'estrella de l'equip, Diego Armando Maradona, l'equip blaugrana, dirigit des de la banqueta pel jove tècnic anglès Terry Venables i amb el davanter escocès Steve Archibald com principal reforç, va ser el clar dominador del campionat. Bona prova d'això és que des del primer partit de Lliga, quan va guanyar 0-3 al Bernabéu, el Barça va ocupar el liderat fins al final.

Era la jornada 30 del campionat i l'equip de Venables va saltar al terreny de joc amb la intenció d'aconseguir per fi el títol. Un gol de Clos en el minut 9 avançava el Barça en el marcador. No obstant això, en el minut 12, el conjunt local va igualar el partit mitjançant un gol de 'Mágico' González. A la segona meitat, els blaugrana van posar setge a la porteria de Fenoy per aconseguir en el minut 64, gràcies a un gran cop de cap d'Alexanco, el gol que al final seria decisiu.

El partit estava pràcticament acabat quan una polèmica decisió del col·legiat Victoriano Sánchez Arminio, que va assenyalar una infracció inexistent de Julio Alberto sobre Víctor, a dos minuts del final del partit, va fer témer per la victòria. Va ser llavors quan va sorgir la figura d'Urruti. El porter basc, amb una gran estirada, va detenir en dos temps el llançament de 'Mágico' González.

Urruti es va posar dempeus, abraçat a la pilota, i va fer la famosa butifarra a l'aire per la felicitat i la ràbia acumulada. Des d'aleshores tots els barcelonistes recorden amb emoció aquell històric moment i el crit de Puyal: "Urruti, t'estimo!".L'eufòria va esclatar a peu de gespa i entre els milers d'aficionats blaugrana desplaçats al Nuevo Zorrilla, ja que aquella victòria li donava al club el primer títol de lliga en 11 anys, el segon en 25 anys i el primer de l'era Núñez.