dissabte, 18 d’abril del 2009

Lo pregonero d'Ulldecona


Fa uns quants anys que hi havia un senyor que voltava per les 4 cantonades del poble, aturant-se a llocs puntuals i concurreguts, i on després de tocar una petita trompeta o cornetí comentava en cantarella el bàndol escrit per l'Ajuntament.

Aquest escrit era com el diari del poble on s'explicaven les novetats d'interés municipal com decrets de l'Ajuntament, espectacles de les festes, activitats en mercats o fires,etcètera.
La gent es posava al seu voltant per escoltar-l'ho.
Crec recordar que a Ulldecona ho feia un tal Antonio Miralles, àlies "Lo pregonero", i els pregons els feia a la plaça del Mercat d'abans, a fora l'Ajuntament, a la Mera, a la plaça de l'Esglèsia, poder també a l'abeurador.

Aquests eren el llocs principals, però ell recorria també les murades i a cada encreuament de carrers hi pregonava: "Turut-turut, ....por orden del Sr. Alcalde se hace saber....".
Si, si, en castellà perque en aquells anys totes les Institucions estaven vigilades entre cometes.

I així fins que mica en mica els nous avenços van fer desaparèixer aquesta feina tant estimada com d'altres, com la del sereno, la del acomodador del cine, la del que venia amb un carretó les llepolies pel carrer o a l'entrada del cine, el del carretó dels gelats, l'esmolet, el que comprava les pells de conill, els que arreglaven la llana dels matalassos, i molts d'altres que ja ni m'en recordo.

La foto de sobre és la d'un pregonero, no es tracta del d'Ulldecona, però us la poso com a homenatge a tota la gent que durant anys va fer aquesta feina amb la qual mantenia informada a tota la gent d'un poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada