dimecres, 8 d’abril del 2009

8 d'abril: Dia Internacional del Poble Gitano

Aquesta data, institucionalitzada al costat de la bandera i l'himne gitanos en el primer Congrés Mundial Roma / Gitano celebrat a Londres el 1971, ha tingut en els darrers anys una important difusió tant a Espanya com en nombrosos països dels cinc continents. Aquest any està previst que al voltant d'aquesta data se celebren diversos actes culturals, lúdics i institucionals (entre ells una recepció al Parlament Europeu i en diversos parlaments autonòmics espanyols).
La comunitat gitana està constituïda per més de 10 milions de persones que habiten en nombrosos països de tot el món. A Europa constitueix la minoria ètnica més important i nombrosa, amb més de 8 milions de persones. Precisament aquest any s'ha adoptat per vuit governs de l'Europa central i de l'Est la "Dècada per a la Inclusió dels Gitanos 2005-2015" patrocinada pel Banc Mundial i la Fundació Soros1.
La celebració del Dia Internacional dels Gitanos ha suposat en els darrers anys una important ocasió per al reconeixement dels Roma / Gitanos, la seva història, la seva llengua i la seva cultura. Si bé durant un temps ha estat una celebració que passava desapercebuda, actualment és commemora en països dels cinc continents, com una crida d'atenció a la discriminació que, en moltes ocasions encara pateix aquesta comunitat.
Via: Aula Intercultural, més informació en web Secretariado Gitano

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada